Touwtrekcompetitie West Vlaanderen
Open Westvlaams Kampioenschap
competitie start in ruiselede

Seizoen 2014
Extra's
Vorige jaren
Contact

Bookmark and Share

home > verslagen > competitie start in ruiselede
Een nieuw jaar brengt altijd enkele verrassingen/veranderingen met zich mee. Er is bijna zes maanden geen competitiewedstrijd, maar achter de schermen zitten de meeste ploegen toch niet stil. Grootste vraagtekens bij de Getrainden waren natuurlijk "Wat blijft er nog over van KLJ Ruiselede?" en "Hoe bang moeten we al zijn van De KLoJo's?"
Het terrein lag er compleet anders bij dan vorig jaar, toen had het net gesneeuwd. Nu was de grond superdroog en keihard, wat de zware ploegen wat voordeel gaf. Hoewel het terrein wat leek af te hellen en er ook enkele bergjes in de banen waren, bleek er toch geen echt kantvoordeel. Getuige hiervan de weinige gelijke trekken (behalve voor De KLoJo's die er drie moesten toestaan).
 
GETRAINDEN :
De Stove mocht openen tegen De KLoJo's en kon meteen vaststellen dat dezen nog niet zo bedreigend gingen zijn als KLJ Ruiselede op het einde van vorig jaar. Versieck kon sterk starten tegen Fredotrans die hun dagje niet bleken te hebben. 't Parochiebladje van zijn kant kon al direct vaststellen dat de harde grond niet in hun voordeel zou zijn (tegen De Pony's). In de tweede ronde kwam ook KLJ Ruiselede in het veld en won tegen een ontgoocheld Versieck. Onterecht ontgoocheld : Net zoals de meesten hadden zij namelijk gedacht dat KLJ Ruiselede vandaag niet zo sterk zou presteren. De vorige jaren was de sportieve prestatie op hun eigen tornooi steeds de "schandvlek" van het jaar geweest. Dit jaar dus niet meer... .
Later lieten De Pony's zich tweemaal verrassen door Versieck (enige verliespunten!) en wonnen na de volgende vrije ronde wel tegen De Stove ! De Pony's halen dan ook nog eens de volle buit binnen ! Dat was al een tijdje geleden, maar nu lijken ze weer helemaal terug. De Stove verloor geen verdere punten meer, maar strandt dus op de tweede plaats door verlies in onderling duel. Ook tegenover de andere ploegen bleek het verschil vandaaag minder duidelijk. KLJ Ruiselede en Versieck moesten beiden een punt toestaan aan de krachttrekkers van de KLoJo's en eindigden beiden met dezelfde punten, Ruiselede snoept hier de derde plaats af (onderling duel gewonnen). Ruiselede en Versieck verbaasden samen met De Pony's vandaag het meest. KLoJo's heeft een beloftevolle ploeg, en zou nog versterken in de loop van het jaar, maar voorlopig leken ze nog niet helemaal op elkaar afgestemd. De kracht en het gewicht is er zeker al, het efficient gebruik ervan moet nog groeien. De harde grond had voor hen meer moeten opleveren. Het is niet aan mij om hen tips te geven, maar als ik het toch zou doen : zo vlug mogelijk, zo veel mogelijk tornooien, ongeacht waar of tegen wie!
'tParochiebladje weerde zich als een duveltje in een wijwatervat, maar kreeg op deze grond geen kansen. Alleen Fredotrans moest er aan geloven. Ook Fredotrans mankeerde het gewicht om aan te vallen en haalde alleen een 1-1 tegen de nochtans zware KLoJo's.
(In de finales die niet meer meetellen voor competitie schoof De Stove op naar 1 en Ruiselede naar 2).
Opnieuw bleek het indoortornooi van een maandje terug een heel goede voorspelling : Pony's en Versieck met stip gestegen.
 
RECREANTEN :
Doordat de ploegen niet op touwtrekbottines mochten trekken kon niemand het anker uitgooien tegen de klappen van KLJ Meulebeke. Ze wonnen verdiend zonder enig puntenverlies, behalve dan tegen hun eigen tweede ploeg. Bij de volgende wedstrijddag zal de druk echter wat hoger liggen op het touw, zodat ze het zeker wat lastiger zullen krijgen. Benieuwd hoeveel "fond" ze in reserve hebben. KLJ Ruiselede stoomde naar de tweede plaats met evenveel punten (18), maar na verlies in het onderling duel. De tweede ploeg van Meulebeke werd derde (16p). Versieck werd vierde (13p, en gelijke trek tegen Meulebeke2). Klein Bilkske had, als lichte ploeg, voorlopig nog weinig in te brengen tegen de zware ploegen, maar stak dan wel met kop en schouders boven de drie anderen uit. Een plaats midden in het pak, tussen de twee groepen in, was dan ook logisch (9p.). 
Den Tempel heeft 2 prachtige jeugdtrekkers, die schitterend laag kunnen gaan, maar dezen wegen zeer licht en dus konden ze op dit competitietornooi niet renderen. De krachttrekkers moesten hierdoor te hoog gaan staan en konden bijgevolg ook geen verschil maken. Door "festiviteiten op het thuisfront" konden ze geen evenwichtige ploeg opstellen, zodat hun resultaat niet het beste van hun jaar zal zijn. Fredotrans Dames had een voordeel kunnen hebben door de achttien voetjes, maar doordat de grond quasi geen wrijving had, deed ook hier het gebrek aan veel gewicht de balans overslaan naar een minder resultaat. Vooral bij Recreanten zorgde de droogte ervoor dat lichte ploegen kansloos waren. KLJ Passendale (op diverse gewone schoentjes) zal het jammer gevonden hebben dat onze competitieploegen zo hard trekken ! Hopelijk zien we hen nog eens terug op een tornooi waarin ze meer gelijken treffen ! Er zijn veel ploegen op deze manier begonnen... .
 
Tussenstand te zien op http://west.touwtrekken.be/ .
Foto's volgen later.
 
Volgende afspraak : zondag 24 mei, Gistel, Zevekoteheirweg. We mogen er een gans andere uitslag verwachten!
 
De ploegen waren behoorlijk op tijd, en misschien kunnen we vragen dat ploegen die volledig zijn, al gaan stempelen ! Zelfs als nog niet omgeroepen. Dat zou alvast weer een flinke slok op de borrel schelen.
PHP script © Jan Lenaerts www.sfida.be ontwikkeld op vraag van BTB PC West Vlaanderen
Belgische touwtrekbond